Terapia manuală – o metodă de tratament în care complexul tehnicilor biomecanice se efectuează cu mîinile, cu scopul de a elimina blocările funcţionale musculare şi clemele, eliberarea nervilor în mod sigur şi eficient. Terapia manuală ca o arta de vindecare, este una dintre cele mai vechi metode de tratament şi în prezent are o mare popularitate în rîndul practicanţilor. Esenţa şi specificul terapiei manuale este faptul că, în primul rînd, prin simplul contact cu corpul pacientului, medicul poate simţi rezistenţa organismului şi să afle ce se blochează şi, cum are loc dereglarea funcţiei organelor sau sistemelor.
Apoi terapeutul manual determină şi selectează dispozitive care în mod eficient şi delicat sunt capabile să restabilească dereglările existente şi efectuează corecţia necesară. Procedurile de terapie manuală se aseamănă cu masajul, dar totuşi diferă prin faptul că părţile sunt localizate, precum şi forţa acţiunii este strict dozată. Terapia manuală a coloanei vertebrale permite obţinerea rezultatelor, care prin alte metode (inclusiv medicamentoase), nu pot fi obţinute. Metodele de terapie manuală influenţează în mod eficient, nu doar asupra aparatului locomotor, dar, de asemenea, asupra funcţiei organelor interne şi sistemelor, precum şi altor ţesuturi ale craniului.
Tipuri de terapie manuală.
Clasificarea tipurilor de terapie manuală este destul de relativă. Deoarece corpul uman este un sistem unic, schimbările într-o structură sau un organ pot afecta întregul sistem sau alte structuri. Prin urmare, în practică, medicul de terapie manuală poate folosi diverse metode pentru a obţine rezultate.
Terapia manuală a coloanei vertebrale şi a articulaţiilor
Terapia manuală a coloanei vertebrale şi a articulaţiilor – tratamentul bolilor aparatului locomotor: osteocondroza, spondilartroza, osteoartroza articulaţiilor extremităţilor, consecinţele traumelor, neuropatii de tunel, dereglări de ţinută, scolioză. Principalele acuze, cu care se adresează la terapia manuală sunt – dureri de natură şi localizare diferită: dureri de spate, dureri de gît, “sub omoplat”, dureri de cap, dureri de articulaţii, senzaţie de greutate în partea inferioară a spatelui, umerilor, capului, restricţie de mobilitate în articulaţii, rigiditate şi disconfort.
Terapia craniosacrală.
Terapia craniosacrală este realizată cu scopul de a restabili ritmul craniosacral, pentru a îmbunătăţi circuitul sanguin cerebral şi a normaliza drenajul venos din cavitatea craniană, a înlătura durerile de cap şi a armoniza toate procesele ale sistemului nervos.
Principalele metode de terapie manuală.
Principalele metode de terapie manuală: mobilizarea, tracţiunea, relaxarea musculară relaxarea postizometrică a muşchilor (RPM), reliz miofacial, manipulare intermitentă. Medicul ia o atitudine adecvată individuală în alegerea tehnicii terapiei manuale – în cazurile sindromurilor de durere vertebrală mai frecvent se utilizează terapia manuală în formă de relaxare postizometrică a musculaturii, de tracţiune, manipulare, în cadrul lucrului cu organele interne sunt cel mai eficient este relizul ligamentelor şi mobilizarea.