Prostatita – un termen care defineşte inflamaţiile prostatei.
Se disting următoarele forme:
- prostatită bacteriană acută;
- prostatită cronică (bacteriană sau nebacteriană).
Prostatita acută este relativ rară. Simptome de inflamaţie a prostatei acute sunt destul de caracteristice, iată de ce această boala este relativ uşor de diagnosticat. Pentru prostatita acută este caracteristică o intoxicaţie generală a organismului, ce se confirmă prin cercetările de rigoare. Boala este însoţită de dureri în regiunea inghinală şi regiunea perineală. În cazurile grave este posibil sepsisul. În funcţie de gravitatea bolii, tratarea inflamaţiei prostatei acute poate fi efectuată în ambulatoriu cît şi în spital.
Prostatita cronică (bacteriană), de obicei nu are careva simptome pronunţate şi se manifestă numai în perioadele de acutizare. Simptomele de inflamare cronică bacteriană a prostatei în timpul perioadelor de agravare – dureri in regiunea organelor genitale, perineu. Acest fel de inflamare a prostatei poate provoca inflamaţii ale vezicii urinare.
Prostatita bacteriană provoacă inflamarea prostatei de bacterii, micoplasme, hlamide, viruşi, tricomonaze. Infecţia se poate răspîndi prin sînge şi limfă, în dependenţă de localizarea anatomică a prostatei – prin rect, vezica urinară, uretră. Imunitatea redusă, afectarea circulaţiei sîngelui în zona pelviană – condiţii în care o infecţie care ajunge în spermatozoizi poate provoca inflamaţii ale prostatei.