Migrena – este o boală neurologică, cel mai comun şi caracteristic simptom al căreia sunt atacurile episodice sau regulate puternice de dureri de cap într-o singură (mai rar în două) jumătăţi de cap. În acelaşi timp, nu există leziuni grave ale capului, ictus, tumori cerebrale, dar intensitatea şi caracterul pulsator al durerii se asociază mai degrabă cu durerea de cap vasculară, decît cu durerea de cap de la tensiune. Durerile de cap în cazul migrenei nu sunt asociate cu creşterea sau scăderea bruscă a tensiunii arteriale, atacul de glaucom sau tensiune intracraniană ridicată (TIC).
Migrene, simptome
Criteriile de diagnosticare a migrenei au fost propuse de către Societatea Internaţionala de Studiere a Durerilor de cap în anul 1988:
- Dureri de cap sub formă de criză cu durată de la 4 pînă la 72 ore;
- Durerea de cap are cel puţin două din următoarele caracteristici: localizare predominant unilaterală, alternarea părţilor, mai rar aceasta este bilaterală, durerea este pulsativă cu intensitate moderată sau considerabilă, încalcă activităţile de zi cu zi, se intensifică în cazul efortului fizic;
- Trebuie să existe cel puţin un simptom care însoţeşte migrena: greaţă, vărsături, fotofobie sau fobia sunetului.
Tratamentul migrenei în clinica noastră
Consumul de preparate farmaceutice nu produce rezultatul dorit. Cele mai eficiente în tratamentul de migrenă s-au dovedit a fi metodele testate în timp a medicinii tibetane şi a medicinii chineze.
Pentru terapie preventivă se utilizează metodele şi mijloacele nefarmacologice. De asemenea, este foarte important de respectat cu stricteţe dieta cu restricţia de utilizare a produselor care conţin tiramină (brînză, ciocolată, vin roşu, citrice, etc).
Un factor deosebit de important de prevenire este utilizarea metodelor nemedicamentoase care mobilizează propriile forţe de apărare a organismului:
Acest lucru contribuie la îmbunătăţirea generală a organismului, crescînd forţele de apărare şi normalizare a proceselor biochimice, la fel ca în toate segmentele sistemului nervos, cît şi în alte ţesuturi ale corpului.