Disfuncţia acută a circulaţiei sangvine cerebrale ale cărei simptome nu regresează în 24 de ore are denumire de accident cerebro-vascular sau ictus. Există mai multe tipuri de accidente cerebro-vasculare, simptomul cel mai caracteristic al majorităţii este hemiplegia (paralizie a unei părţi a corpului). Cauza accidentelor cerebro-vasculare sunt de fapt bolile cronice existente a organelor interne, care decurg cu tensiune arterială înaltă. În medicina chineză, se deosebesc două tipuri de sindromuri:
1. Accident cerebro-vascular cu leziunea canalelor. Formă uşoară de accident vascular cerebral. Simptome:
- Hemiplegia.
- Conştiinţa este afectată uşor (amorţeală).
- Deformarea colţului gurii.
- Dereglarea vorbirii.
- Dificultate la înghiţire.
- Ameţeli.
- Pete albe pe limba.
Tratament şi reabilitare după accident cerebro-vascular:
Tratamentul şi reabilitarea după un accident cerebro-vascular sunt orientate să asigure calea canalelor, eliminarea simptomelor bolii.
2.Accidentul cerebro-vascular leziunea organelor Zang-Fu. Formă grea de accident cerebro-vascular.
Simptome:
- Conştiinţa afectată (stopare, comă).
- Hemiplegia.
- Respiraţie şuierătoare sonoră.
- Defecarea, urinarea lipseşte.
- Faţa este de culoare roşie.
- Strat gros lipicios pe limbă.
Tratament şi reabilitare după accidentul cerebro-vascular:
Principiul de tratament şi recuperare după accidentul cerebro-vascular: de a aduce pacientul în conştiinţă, a scădea febra, de a coborî Qi.
Cu cît mai devreme este început tratamentul accidentului cerebro-vascular, cu atît mai bun este prognosticul de recuperare. În practică de zi cu zi, la un medic ce practică medicina chineză, pacienţii se adresează după o perioadă acută a bolii: dar totuşi, este vorba nu de tratarea accidentului cerebro-vascular în faza acută a bolii, dar de recuperarea şi reabilitarea după un accident cerebro-vascular, mai des – despre profilaxia accidentului cerebro-vascular. În cadrul recuperării sănătăţii pacientului după o fază acută a bolii şi ca profilaxie a accidentului cerebro-vascular în clinica noastră de medicină orientală sunt utilizate metode de medicină chineză: acupunctura, acupresura şi fitoterapia care oferă un bun efect terapeutic pe termen lung. În perioada de reabilitare după accidentul cerebro-vascular un rol foarte important îl deţine fizioterapia.