Hipertensiunea – este un sindrom de tensiune arterială înaltă. În 90-95% de cazuri oamenii suferă de hipertensiune arterială esenţială, şi anume acea în cazul căreia tensiunea ridicată nu apare ca urmare a complicaţiilor sau ca efect secundar, dar de la sine ca urmare a dereglării funcţiei sistemului cardiovascular al omului. Motivul ridicării tensiunii poate fi o activitate sporită a mecanismelor biologice care determină constricţia vaselor sangvine. Celelalte cazuri sunt diagnosticate ca – hipertensiune arterială simptomatică sau secundară. Aceasta poate fi o consecinţă a bolilor de rinichi, sistemului endocrin şi chiar un efect secundar ]n urma primirii medicamentelor terapeutice.
Hipertensiunea, tratament prin metodele de medicină orientală
Medicina tibetană şi medicina chineză tratează hipertensiunea în dependenţă de cauzele primare, care au servit la formarea unei defecţiuni în sistemul cardiovascular şi, în consecinţă, a cauzat hipertensiunea arterială. Acest lucru poate servi activitatea excesivă a ficatului şi, în consecinţă, sîngele devine gros vîscos, încît greu “se pompează” la inimă (principiul dezechilibrului vital – “fierea”), acesta poate fi şi invers – “răcirea”, de sînge, pe fonul masei excesive şi a rinichilor slăbiţi (principiul dezechilibrului vital – “mucus”), ca o consecinţă şi în primul, şi în al doilea caz – are loc dezvoltarea aterosclerozei, ceia ce duce la rigiditate şi la ischemie vasculară, la perturbarea transportării lichidelor biologice la nivel ţesuturilor, adesea hipertensiunea arterială manifestă o tensiune psihic-emoţională de lungă durată şi de stres ( principiul dezechilibrului vital – “Vînt”), deseori putem urmări o combinaţie de tulburări descrise.
Astfel, avînd în fiecare caz aceleaşi acuze şi simptome clinice – cel mai important lucru -tensiunea arterială înaltă, tratamentul hipertoniei ar trebui să fie ales individual pentru fiecare persoană în parte, identificînd în mod clar cauza.
Una dintre principalele etape de tratament ale sindromului tensiunii înalte este corectarea alimentaţiei, stilului de viaţă a pacientului, în funcţie de dezechilibrul actual. Într-un caz, aceasta ar putea fi creşterea elasticităţii vaselor sangvine din contul purificării sîngelui şi ficatului. In alt caz – aceasta va fi activitatea menită pentru încălzirea sîngelui, intensificarea funcţiei rinichilor, eliminarea limfei stagnante şi reducerea masei corporale excesive (pierderea în greutate). În al treilea caz – armonizarea fundalului emoţional, consolidarea sistemului nervos, corectarea gîndurilor negative. Astfel, esenţa tratamentului în cazul hipertensiunii arteriale este de a restabili echilibrul interior al organismului ca un sistem integrat unic, care vizează restabilirea echilibrului celor trei principii vitale, ceia ce duce la auto-reglarea corectă a organismului şi înlăturarea impurităţilor.
În cazul sindromului de hipertensiune arterială tratamentul în clinica noastră (Centrul de Medicină Tibetană şi Centrul de Medicină Chineză) include un şir de proceduri care utilizează o varietate de metode de reflexoterapie:
care îmbunătăţesc semnificativ efectul procedurilor externe, curăţă sîngele şi vasele, ameliorează starea sistemului nervos şi endocrin, normalizează funcţionarea normală a ficatului şi a rinichilor. Tratamentului se completează în mod organic şi foarte efectiv de metodele medicinii orientale (medicina tibetană şi medicina chineză), cele mai moderne metode de tratament: terapie Su Jok, acutonica, homeopatie, terapie manuală, psihoterapie şi psihologie.
Rezultatele tratamentului hipertoniei
Astfel, pacientul vede, ca urmare a tratamentului nu doar cifrele normale ale tensiunii arteriale la tensiometru, dar, de asemenea, o stare minunată, somn profund, cap limpede, uşurare în organism, capacitate de muncă ridicată, normalizarea indicatorilor biochimici din sînge, reducerea excesului de greutate.