Tratamentul scoliozei. Cum de tratat scolioza la copii?
In lumea contemporană, aşa boală cum ar fi scolioza, este foarte răspîndită. Definiţia medicală a scoliozei – aceasta este o boală a aparatului locomotor, caracteristica distinctivă a căreia este deformaţia coloanei vertebrale în partea laterală, cu vertebre dislocate în jurul axei sale, ceia ce duce la dereglarea funcţiilor cutiei toracice, la schimbările funcţionale ale organelor interne, precum şi la defecte cosmetice. Dacă ne expunem în mod mai simplu, scolioza – este o deformaţie laterală a coloanei vertebrale. Pericolul apariţiei acestei boli apare în principal în procesul creşterii intensive a coloanei vertebrale, la vîrstele cuprinse între 4 şi 15 ani, adică în copilărie.
Cum apare scolioza la copii? Cum de tratat scolioza? Înainte de a vorbi despre cauzele apariţiei şi despre metodele de tratare, este necesar de remarcat faptul, că scolioza poate fi congenitală şi dobîndită. La baza scoliozei congenitale stau următoarele tipuri de deformaţii ale coloanei vertebrale: coloană vertebrală nedezvoltată, deformarea vertebrelor în formă sinodală, vertebre suplimentare, etc. Scoliozele dobîndite la copii sunt clasificate în: reumatismale, rahitice, paralitice, obişnuite. Dar aceasta reprezintă doar lista de bază a celor mai frecvente tipuri de boală.
Cauzele apariţiei scoliozei.
Scolioza dobîndită în cele mai multe cazuri începe cu dereglarea ţinutei la copil – discurile intervertebrale se confruntă cu o presiune adversă diferită şi treptat se mişcă în partea cu mai putină rezistenţă. Pericolul scoliozei la copii constă în faptul, că dacă nu se întreprind măsuri, atunci boala va progresa, ceia ce de multe ori trece neobservat, pentru că organismul încearcă să compenseze deformarea prin deplasarea discurilor intervertebrale în direcţia opusă deformării iniţiale. Iată cîteva cauze care ar putea duce la deformarea coloanei vertebrale:
- Subdezvoltarea aparatului musculo-ligamentar, ţinută incorectă.
- Caracteristicile fiziologice ale structurii umane – platipodie, lungimea diferită a piciorului, strabism, miopie, etc.
- Caracteristici profesionale – poziţia incorectă la locul de muncă, ţinută obişnuită deformată.
- Dezvoltarea asimetrică a sistemului muscular ca urmare a paraliziei unilaterale sau reumatismului.
- Leziuni de natură traumatică, de exemplu, fractură la nivelul coloanei vertebrale.
- Dezvoltarea fizică slabă ca urmare a alimentaţiei incorecte.
- Boli suportate – rahitism, tuberculoză, poliomielită, radiculită, etc.
Scolioza se distinge: după locul formării – cervicală, toracocervicală, toracolombară, lombară, lombosacrală şi totală, după forma de deformare – în formă de C, în formă de S şi în formă de Z.
Tratamentul scoliozei
În clinica noastră de medicină orientală medicii abordează extrem de atent tratamentul acestei boli. În scopul de a înlătura scolioza trebuie de stabilit diagnosticul exact al acesteia. De acest factor depind multe lucruri, inclusiv, ce metodă de medicină chineză sau tibetană ar fi mai bine de utilizat în fiecare caz individual. Principalele metode folosite în clinică pentru tratarea scoliozei: acupunctura, acupresura, moxoterapia, vacuum terapia, stoneterapia, terapia manuală – sunt extrem de efective pentru tratamentul deformaţiei coloanei vertebrale.