In medicina orientală un accent foarte mare se acordă stării coloanei vertebrale. Aceasta este nucleul central al organismului pe care medicii tibetani elocvent îl numesc “pilon din monede de aur.” Dereglarea echilibrului fragil la nivelul coloanei vertebrale poate provoca multe boli.
Radiculita – este o boala a sistemului nervos periferic, durerea este semnul distinctiv al bolii. Rădăcinile spinale formează un set de fibre nervoase care reglează activitatea coordonată a tuturor organelor interne şi întregului organism. Manifestările clinice ale bolii sunt determinate de faptul la ce nivel există leziunea sau inflamarea fibrelor nervoase.
Potrivit statisticilor această boală afectează circa 15% din populaţia de peste patruzeci de ani. Şi mai important, spun medicii că în ultima perioadă această boală a întinerit mult, ea este întîlnită la persoane relativ tinere, în special şi mai frecvent în rîndul sportivilor profesionişti şi persoanelor care activează în muncă intelectuală (cum ar fi cei care petrec zile întregi la calculator).
Cauzele apariţiei.
Osteocondroza – cea mai frecventă cauză a bolii. Se consideră că aproximativ 95% de cazuri ale acestei boli sunt o manifestare a osteocondrozei, iar restul 5% – se datorează traumelor coloanei vertebrale, hipotermiei şi infecţiei. În cazul osteocondrozei în ţesuturile coloanei au loc modificări degenerative: discurile cartilaginoase intervertebrale îşi pierd elasticitatea lor, spasmele musculare ridică tensiunea, dar golul între două vertebre se micşorează, iar în articulaţiile vertebrelor cu discuri intervertebrale modificate se depun săruri, care formează ulterior proeminenţe, care exercită un efort asupra rădăcinilor nervoase. De obicei, boala evoluează acut (mişcare incomodă – şi brusc “a acţionat” în spate, durerile intense şi pronunţate nu permit nici îndoirea, nici dezdoirea) şi, în multe cazuri, devin cronice cu exacerbări periodice.
Ce ar putea provoca un atac al bolii.
Mai întîi de toate, ridicarea greutăţilor şi mişcări incomode sau spasmodice (rotaţia torsului, capului), suprarăcirea corpului, spasmele muşchilor spinali în cazul traumei, stresul, precum şi infecţiile, intoxicaţiile şi tulburările metabolice. Principalul semn şi manifestările cele mai caracteristice – sunt durerile de-a lungul fibrelor nervoase, dereglarea sensibilităţii, precum şi tulburări motorii.
Se disting diferite forme de boală în funcţie de localizarea leziunii fibrelor nervoase.
Radiculita: simptome.
Radiculita lombară – cea mai frecventă complicaţie în osteocondroza spinală.
Radiculita lombosacrală sau doar radiculita lombară simptome: dureri în regiunea lombosacrală, dureri în fese şi în continuare în direcţia nervului sciatic (la nivelul coapsei, gambei şi chiar tălpii). Pentru diagnosticare este foarte importantă sensibilitatea dureroasă a punctelor paravertebrale la radiculite, simptomele încordării rădăcinilor şi a nervului sciatic, se remarcă scolioza (poza reflexo – analgezică), reducerea sensibilităţii, etc.
Semnificativ mai puţin frecvente sunt formele radiculitei cervicobrahiale şi toracice.
Simptomele radiculitei cervicobrahiale – se disting: dureri după cap, umăr, omoplat, care se intensifică la tuse, la rotirea capului, mişcările mîinii; se simte amorţeală, senzaţie de arsură sau furnicături în degete; se dereglează sensibilitatea, începe ameţeala, se reduce auzul, apare un mers “legănat”.
Simptome radiculitei toracice (se întîlneşte rar) – exista crize de durere pronunţată, care împresură cutia toracică şi se agravează în mişcare.
Radiculite: tratament.
Prima întrebare care apare în cazul atacului: cum se tratează radiculita? În medicina clasică lanţul “radiculită – tratament”, în perioada acută include odihna şi repaus la pat, căldură confortabilă, analgetice, care sunt prescrise de medicii ce practică medicina alopatică.
Tratamentul se efectuează în cazul în care faza acută a bolii a trecut. În consecinţă, în toată această perioadă de timp persoana suferă de dureri extenuante.
Noi propunem să trataţi radiculita în ziua adresării la medic, deoarece cu cît tratamentul este început mai devreme, cu atît mai repede se va opri durerea. Radiculita, tratamentul căreia în clinica noastră de medicină tibetană se efectuează prin metode de medicină orientală (acupunctura, acupresura, încălzirea cu trabucuri, fitoterapia şi alte tehnici care vizează înlăturarea inflamaţiilor, scăderea tensiunii musculare, îmbunătăţirea troficului şi regenerarea la nivel celular), se tratează cu succes. Procedurile aplicate în complex, înlătură durerile în timpul primelor şedinţe curative. În continuare acţiunea este îndreptată asupra originii cauzei care a motivat apariţia bolii.