Acupresura – este o metodă de reflexologie. A apărut în antichitate în Orient. Acest tip de masaj reprezintă un complex de acţiuni (anumite acţiuni) asupra punctelor biologic active, bazat pe o cunoaştere aprofundată a proprietăţilor şi localizarea punctelor de acupunctura pe corpul uman. Există mai multe metode de aplicare a masajului în medicina orientală (medicina chineză, medicina tibetană).
Acupresura are un efect puternic de tratament, contribuie vindecarea multor boli cronice. Pe lîngă efectele benefice asupra sănătăţii fizice umane, masajul are un efect de tonifiere şi recuperare asupra organismului uman. De regulă se îmbunătăţeşte starea emoţională, se normalizează somnul, apare senzaţia de uşurinţă şi flexibilitate în organism, apare un val de vitalitate.
Acupresura ca tip de tratament afectează însăşi baza activităţii organismului ca un sistem integrat. De mult timp este cunoscut faptul că acţionînd în procesul masajului pe punctul de acupunctura specific (punct activ), cu eforturi diferite (sedarea -intensitatea pronunţată asupra acţiunii pe punct sau tonifierea – efort minimum sau moderat), este posibil de obţinut efectul terapeutic, orientat spre un anumit sau alt organ, sau sistem de organe, de îmbunătăţit activitatea acestor organe sau de înlăturat durerea. În comparaţie cu acupunctura acupresura are următoarele caracteristici:
- Un medic de medicină orientală realizează acupresura terapeutică doar cu mîinile. El, în majoritatea cazurilor, pur şi simplu “simte” punctul de acupunctura cu degetele sale. În practicarea masajului zona de acţiune este mult mai mare decît cu acupunctura, ceia ce elimină practic şansa de eroare. Un medic prin acţiunile sale, efectuînd masajul poate să se orienteze asupra reacţiei inverse a pacientului: senzaţii, nivelul de durere. Durerea în acupresură, desigur, există, dar ea nu trebuie să fie excesivă. Unul dintre medicii noştri, descrie o posibilă limită superioară a durerii: “Pacientul poate avea dureri în acupresură, dar această durere trebuie să fie ducă senzaţia în interior, şi atunci cînd aceasta ia sfârşit, (şi aceasta acuşi ia sfârşit, el simte asta), imediat după aceasta va urma neapărat fericirea completă”.
- Cînd activaţi punctul de acupunctură prin masaj, însăşi punctul şi ţesutul din jur nu se lezează, ceia ce inevitabil există în cazul acuterapiei.
- Administrarea procesului de activare (în funcţie de scop – de tonificare sau sedarea punctului de acupunctură) este mult mai uşor în cazul acupresurii decît în cazul acuterapiei.
- Unii pacienţi au frică de ace – în acest caz acupunctura pur şi simplu se exclude şi ca metodă primară de tratament se foloseşte acupresura.
Acupresura necesită mult mai mult timp de acţiune (în total) decît acupunctura, deoarece punctele sunt prelucrate în consecutivitate (de exemplu, lucrul cu cîteva puncte poate dura pînă la o oră), în cazul acuterapiei toate punctele necesare pentru tratament se activează simultan, şi anume paralel.
Acupresura este potrivită pentru persoanele de toate vîrstele. Noi folosim metoda de acupresură în tratamentul bolilor respiratorii, astme, gastrite, dureri de cap, bolile sistemului endocrin şi urogenital, hipotonie (tonus muscular scăzut), bolile cardio-vasculare, varice, tulburări nervoase şi multe alte boli.