Cauzele apariţiei şi mecanismele de dezvoltare a herniei vertebrale

H ernia vertebrală reprezintă un anumit stadiu de dezvoltare a procesului degenerativ al coloanei vertebrale, în cadrul căruia apare protruzia discului cu ruptura ulterioară a inelului fibros, şi deplasarea sau scurgerea nucleului pulpos. Astfel, se formează conţinutul herniei. Herniile intervertebrale de regulă reprezintă cea mai răspîndită şi mai complicată manifestare a osteocondrozei. Iniţial, apar dureri de spate la o vîrstă tînără, după efort fizic, în cazul poziţiei incomode forţate în timpul lucrului, uneori în pat. Dar aceste simptome, de obicei, nu atrag atenţia, iar procesul continuă să evolueze.

Cauzele apariţiei modificărilor degenerative în discurile intervertebrale nu a fost pe deplin studiate. Cauza principală a dezvoltării herniei intervertebrale este osteocondroza. Primele manifestări ale osteocondrozei apar în formă de disconfort sau dureri nesemnificative în spate la o vîrstă relativ tînără, după 35 de ani. Conform statisticilor, în ultimii ani osteocondroza este diagnosticată la mai mulţi pacienţi tineri de vîrstă cuprinsă între 20 - 30 de ani. Este cunoscut faptul că eforturile statice şi dinamice, traumele şi vibraţiile contribuie la dezvoltarea şi agravarea osteocondrozei. Un rol important îl joacă şi excesul de greutate, distorsiunea coloanei vertebrale şi dereglarea ţinutei, hipodinamia, etc.

Structura discului intervertebral reprezintă un nucleu pulpos în formă gelatinoasă (localizat în centru), care este înconjurat şi susţinut de inelul fibros (ţesut de structură fibroasă care seamănă cu tendon). El nu are vase sangvine proprii ţesuturilor discului, iată de ce alimentarea discului intervertebral se realizează prin difuziune, şi un rol important în acest proces îl deţin muşchii apropiaţi.

Simptomele herniei coloanei vertebrale.

Manifestările clinice de simptome ale herniei coloanei vertebrale depind de localizarea, mărimea şi direcţia herniei.

Simptomele herniei segmentului cervical al coloanei vertebrale - sunt posibile amorţeli ale degetelor, dureri în braţ sau umăr, ameţeli şi dureri de cap, ridicarea tensiunii arteriale sau o combinaţie de dureri de cap cu ameţeli şi hipertensiune arterială, meteodependenţă.

Simptomele herniei intervertebrale a segmentului toracic - dureri constante în regiunea toracică într-o poziţie forţată, asimilarea durerilor cu scolioza sau cifoscolioza.

Simptomele herniei intervertebrale a segmentului lombar - amorţeala degetelor de la picioare, dureri la nivelul genunchilor sau picioarelor, amorţeală în zona inghinală, dureri în picior, de obicei, pe suprafaţa din spate, mai rar pe partea frontală şi laterală pînă la şold, dureri persistente în regiunea lombară (mai mult de 3 luni).

Dimensiunile herniei segmentului cervical al coloanei cervicale: 1-2 mm - dimensiune nu prea mare de protruzie, 5-6 mm dimensiune mare de hernie. Hernia segmentului toracic sau lombar al coloanei vertebrale: 1-5 mm - dimensiune nu prea mare de protruzie, 6-8 mm dimensiune medie de hernie intervertebrală, 9-12 mm dimensiune mare de hernie intervertebrală, mai mult de 12mm - prolaps sau hernie sechestrală.

Tratamentul herniei vertebrale.

Acuzele pacientului, simptomele, evoluţia clinică a bolii sunt importante pentru un diagnostic complet, dar cea mai exactă informaţie (dimensiunea şi localizarea herniei intervertebrale, prezenţa inflamaţiilor, lăţimea canalului vertebral) este obţinut prin examinarea imagistică (imagistica prin rezonanţa magnetică (IRM sau RMN)). Din păcate, rezultatele examinării radiologice, TC (tomografie computerizată) sau diagnosticarea cu ultrasunete (ecografie) nu oferă informaţii fiabile pentru a stabili un diagnostic definitiv. Cel mai important în tratament - este adresarea precoce pentru asistenţă medicală, deoarece un tratament adecvat înlătură cauza bolii în 80-90% de cazuri, problema herniei intervertebrale poate fi depăşită.

Noi putem identifica în mod clar nivelurile şi etapele de tratament a herniei coloanei vertebrale în clinica noastră de medicină tibetană şi chineză:

  1. Efect direct asupra ţesuturilor focarului patologic în scopul activizării proceselor de regenerare (direct la hernie);
  2. Lucrul cu „cadrul" muscular, în scopul de a înlătura tonul ridicat de muşchi adînci ai spatelui;
  3. Recuperarea la un nivel general al organismului (normalizarea metabolismului perturbat, restabilirea raportului armonios a energiilor Yin-Yang în organism şi fluxul energiei de-a lungul meridianelor);
  4. Corectarea comportamentul alimentar şi stilului de viaţă (recomandări dietetice ale medicului);
  5. Implementarea de energie în perspectiva sănătăţii dumneavoastră actuale şi viitoare.

În caz de necesitate cursul de tratament se repetă peste 2-6 luni.

Tratamentul herniei coloanei vertebrale, fără intervenţii chirurgicale, precum şi tratamentul  protruziei discului este complicat, el necesită uneori un proces de durată. Principalele etape sunt determinate de stadiul de evoluţie a bolii şi starea pacientului. De eliminat simptomul durerii - este principalul obiectiv în prima etapă a tratamentului. Înţelegînd şi cunoscînd sursa apariţiei durerii, noi folosim intenţionat metodele de medicină orientală şi înlăturăm cauza bolii. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei durerii: comprimarea mecanică a rădăcinilor nervoase prin reducerea înălţimii discului intervertebral; în rezultatul edemului ţesuturilor, hipoxiei şi tulburărilor trofice în zona de compresiune; în cazul formării herniei intervertebrale reale conţinutul  nucleului pulpos ieşind dincolo de inelul fibros atingîndu-se de rădăcină, irită ţesutul nervos şi contribuie la dezvoltarea procesului inflamator; durerile existente duc la o tensiune mare musculară, care, la rîndul său agravează starea în zona afectată, deoarece creşte impactul mecanic asupra nervului ieşit. Acest lucru duce la dezvoltarea aşa-numitului "cerc vicios" - reproducerea constantă a durerii. Prin urmare, pentru a reduce şi elimina durerea, este necesar: de acţionat direct asupra muşchilor adînci spinali şi să-i scoatem din starea tonică de tensiune; de efectuat direct în regiunea herniei intervertebrale terapia anti-inflamatorie, de îmbunătăţit circulaţia sîngelui şi de eliminat edemul tisular. Procesele de restabilire şi regenerare sunt efectuate la nivel de ţesuturi şi, în consecinţă, perspectivele terapiei de durată - reprezintă restabilirea metabolismului perturbat în organism.

Pentru a menţine şi consolida rezultatele obţinute, vă recomandăm complexe de exerciţii de qigong sau tai-chi, care au fost alese de medic pentru fiecare pacient individual. La sfîrşitul cursului de tratament în clinica noastră de medicină orientală veţi cunoaşte care produse sunt utile pentru Dumneavoastră, şi care din ele ar trebui să le evitaţi sau să reduceţi consumul lor.