Simptomele şi tratamentul osteocondrozei regiunii toracice a coloanei vertebrale.

S egmentul toracic al coloanei vertebrale este mai puţin mobil decît cel cervical şi lombar. Acest lucru se datorează caracteristicilor anatomice şi funcţionale ale acestei regiuni ale coloanei vertebrale. Datorită coastelor, el are o rigiditate mare, şi prin urmare, este mai puţin predispus la traume în rezultatul acţiunilor externe. Protruzia, herniile, dislocarea vertebrei în segmentul toracic al coloanei vertebrale se întîlnesc destul de rar. Condiţii favorabile pentru apariţia lor ar putea fi: ţinută atipică, scolioza, etc. Simptomele osteocondrozei toracice  sunt marcate de aceleaşi cauze ca simptomele osteocondrozei cervicale şi lombare: compresia structurilor radiculare (radiculopatie), compresia măduvei spinării (mielopatia compresivă  toracică), lezarea măduvei spinării ca urmare a dereglării alimentării cu sînge din cauza compresiunii, îngustarea arterelor şi venelor (mieloishemia compresivă-vasculară).

Simptomele osteocondrozei toracice.

Simptomele depind de localizarea şi mecanismul care a cauzat procesul patologic. Cel mai frecvent se întîlneşte compresia rădăcinilor rahidiene. Compresia măduvei spinării a acestui segment se întîlneşte semnificativ mai rar.

Simptomele osteocondrozei segmentului toracic a coloanei vertebrale cauzate de compresia structurilor radiculare (radiculopatie).

Radiculopatia cel mai des este cauzată de hernia coloanei vertebrale, care în principiu, poate să apară la orice nivel, dar semnificativ mai frecvent se întîlnesc herniile segmentului mai mobil de jos. Simptomele apar imediat după efort fizic şi încetul cu încetul se dezvoltă în termen de cîteva săptămîni.

Hernia, localizată în partea de sus a segmentului toracic: durerile pot fi în zona umărului, omoplatului, articulaţiei umărului, toracelui, cavităţii peritoniale.

Hernia, localizată în partea de jos a segmentului toracic: pierderea sensibilităţii la acest nivel, dereglarea funcţiilor organelor pelviene, agravarea mobilităţii în şolduri.

În acest caz, simptomele osteocondrozei segmentului toracic al coloanei vertebrale sunt extrem de dependente de direcţia herniei - laterală sau mediană. În cazul herniei laterale durerile sunt unilaterale, poate exista pierderea locală a sensibilităţii, pot exista dureri la nivel de hernie. Durerile se intensifică în cazul mişcării coloanei vertebrale, în cazul tusei, respiraţiei profunde. În cazul herniilor laterale simptomele compresiei sunt minime şi reversibile. În cazul herniei mediane durerile sunt de durată, netrecătoare, pot persista mai multe săptămîni.

Simptomele osteocondrozei toracice cauzate de compresia măduvei spinării (mielopatie compresivă toracica).

Mielopatia acestui segment se întîlneşte relativ rar. Acest lucru se datorează caracteristicilor anatomice şi funcţionale ale acestui segment a coloanei vertebrale. Simptomele includ: dureri locale sau circulare, sunt posibile slăbiciuni la nivelul picioarelor, amorţeală, tulburări de funcţionare a organelor pelviene. Durerea poate fi în spaţiile intercostale, zona inghinală, abdomen sau să se răspîndească la nivelul picioarelor.

Tratamentul osteocondrozei segmentului toracic a coloanei vertebrale.

Mijloacele şi metodele de tratare a osteocondrozei segmentului toracic a coloanei vertebrale sunt descrise detaliat în secţiunea "Osteocondroză şi tratament". Înainte de tratament ar trebui de acordat atenţie faptului că simptomele, care apar în cazul acestei boli, au multe în comun cu simptomele infarctului simptomatic, bolii cardiace ischemice, bolilor tractului gastrointestinal, etc. Iată de ce pentru diagnosticarea corectă este foarte importantă efectuarea diagnosticului diferenţial.