O steoartroza - este o boală degenerativ-distrofică a articulaţiilor osoase, cauzată de lezarea suprafeţelor articulare ale ţesutului cartilaginos.

Cauzele osteoartrozei.

Principalele cauze ale bolii: dereglarea proceselor metabolice asociate cu schimbările de vîrstă, consecinţele traumelor şi a operaţiilor la articulaţii, efort excesiv asupra articulaţiilor (ciclism, atletism, etc. în cazul aşezării incorecte a articulaţiilor genunchiului), obezitatea, lipsa de estrogen la femei în timpul menopauzei. Se studiază şi varianta de defectare genetică ereditară - defecţiunile genului colagenului de tipul 2. Medicina orientală leagă bolile articulaţiilor mari cu dereglarea constituţiei Mucus. Ignoranţa, care în realitate se manifestă sub formă de stil de viaţă, preferinţa de utilizare a produselor alimentare reci Yin duce la acumularea în organism a energiei de rece - Yin. Dezechilibrul energiilor corporale duce la o perturbare a celui a 5 Mucus - de Legătură, care se găseşte în toate articulaţiile, le uneşte şi răspunde de flexibilitate şi mobilitate.

Simptomele osteoartrozei.

Boala începe cu creptaţia articulaţiilor şi durerilor uşoare. In timp, durerile se intensifică şi  dezvoltarea  bolii duce la schimbări ireversibile în ţesuturile articulare.

Tratamentul osteoartrozei.

Diverse metode de tratament a osteoartrozei în cadrul medicinii clasice nu acţionează asupra cauzei principale a bolii şi, prin urmare, nu duc la un efect pozitiv. Tratamentul medicamentos, din păcate - este cel mai ineficient. Restabilirea ţesutul cartilaginos la starea iniţială prin preparate farmacologice, este practic imposibilă, acestea au doar un efect local. Injectarea de preparate hormonale pentru un timp înlătură durerea, dar această procedură dureroasă nu restabileşte capacitatea organismului de a produce lichidul articular, metodele de fizioterapie aduc alinare în primele stadii ale osteoartrozei. Osteoartroza fără tratament corespunzător are consecinţe grave: durerile  sunt foarte intense, articulaţiile se blochează şi se exclud complet din circulaţie. Se dezvoltă deformarea articulaţiilor, formînd "noduli", se inflamează ţesutul muşchilor din jurul articulaţiei afectate. De obicei, boala începe de la o singură articulaţie, şi acaparează  treptat aproape toate articulaţiile.

"Cauzele şi condiţiile bolii apar datorită  alimentaţiei şi stilului de viaţă", aşa spun în Orient şi tratamentul este orientat spre restabilirea raporturilor armonioase de energie în corp, dar nu pentru a elimina simptomele externe. Recomandările privind alimentaţia şi stilul de viaţă sunt o parte importantă a tratamentului. Efectele combinate asupra organismului includ utilizarea preparatelor şi procedurilor de încălzire, acupunctura şi acupresura, masaj vacuum şi manipularea asupra articulaţiilor.

În cazul acupresurii şi acupuncturii acţiunile stimulatorii active ale punctelor biologic active amplasate pe corp, sunt orientate spre reglarea sistemului energetic a organismului şi includerea proceselor de auto-tratament.

Un efect terapeutic benefic este o combinaţie de acupunctura şi acupresura pentru a încălzi punctele biologic active cu trabucuri din pelin sau moxe (metoda de contact şi fără contact). Doar un medic determină care mod de încălzire este cel mai indicat pacientului. În cazul încălzirii pe suprafaţa corpului în planul punctului biologic activ se aplică o placă de ghimber sau usturoi, prin care se efectuează  încălzirea.

Stounterapia - una dintre cele mai vechi metode de influenţă asupra Mucusului - tratament cu pietre fierbinţi, care a fost folosit cu succes în tratamentul complex şi, de preferinţă se realizează după acupunctură şi acupresură.

Masajul vacuum activează procesele de circulaţie a sîngelui şi a limfei din ţesuturi, are loc extinderea alternativă şi contracţia vaselor sangvine, adică un fel de gimnastică articulară. În consecinţă se îmbunătăţeşte aprovizionarea cu sînge, se înlătură fenomenele stagnate, se normalizează procesele metabolice, se elimină zgura şi se activează funcţia organelor şi sistemelor.

Astfel, tratamentul artrozelor prin metodele medicinii orientale este cel mai eficient atunci, cînd se foloseşte o abordare integrată, se utilizează fitoterapia şi o mare însemnătate o are atitudinea pacientului, credinţa în tratament şi dorinţa să urmeze recomandările medicilor. Bazîndu-ne  pe experienţa acumulată de tratament, putem afirma cu certitudine: tratarea osteoartrozei în clinica noastră oferă în mare parte rezultate pozitive.