Acupunctura - una din principalele metode de tratament în medicina orientală.

A cupunctura (acuterapia, reflexoterapia cu ace, terapia chzhentszyu) - partea principală din reflexoterapie - una dintre metodele cele mai eficiente şi bine-cunoscute de tratament de medicină orientală. Efectul terapeutic al tratamentului cu acupunctură este realizat prin introducerea unui ac special în regiunea punctelor de acupunctură pe suprafaţa corpului. Reguli speciale de tratament cu acupunctură (reflexoterapia cu ace) se bazează pe un sistem coerent de "puncte de acupunctură - canale de energie - circulaţia de energie - menţinerea bilanţului energetic" şi pe doctrina a două principii opuse de Yin şi Yang. Acupunctura - este o metodă care vă permite să reglaţi funcţia întregului organism, organelor şi sistemelor, în special, prin care se acţionează asupra punctelor de acupunctură, care reprezintă zone specifice ale pielii cu sensibilitate crescută.

Pe corpul uman sunt cunoscute mai mult de 600 de puncte de acupunctură. În timpul procedurilor de tratament cu acupunctura (reflexoterapia cu ace), medicul ce practică reflexoterapia cu ace poate utiliza un număr diferit de puncte de acupunctură, în funcţie de natura bolii şi de scopul propus al acupuncturii. Cursul de tratament cu acupunctura (acuterapia) include 10-20 şedinţe a cîte 30 - 45 de minute. Acupunctura are un efect pronunţat în tratamentul mai multor boli cronice ale organelor interne, sistemului nervos central şi periferic, aparatului locomotor, stări alergice, problemele femeilor şi bărbaţilor, stări de stres şi sindromul oboselii cronice.

Punctele de acupunctură.

Puncte de acupunctură sau punctele biologic active (PBA) - un mijloc de schimb informaţional şi energetic al corpului uman şi a mediului înconjurător.

Punctele de acupunctură sunt situate pe meridiane - liniile simbolice de pe suprafaţa pielii. Efectele asupra punctelor de acupunctură prin intermediul reflexoterapiei cu ace conferă un efect strict previzibil - efect stimulator sau calmant. Cu acupunctura efectul dorit este atins prin introducerea unui ac în zona punctelor de acupunctură la adîncimea necesară, sub unghiul corect şi orientarea în raport cu suprafaţa corpului.

În tratamentul de acupunctura - de reflexoterapia cu ace, prin durere în punctul de acupunctură ajungem la "semnalul alarma" a organului afectat. În conformitate cu conceptul medicinii orientale energia vitală se deplasează pe tot parcursul zilei de la un meridian la altul. Prin urmare, există ore de tensiune maximă şi minimă a energiei. Circulaţia energiei se supune orelor biologice interne şi efectuînd tratamentul cu acupunctura, medicul se concentrează pe parcursul activităţii maximale a meridianului, deoarece anume în acest moment, acupunctura va atinge efectul maximal.

Reflexoterapia cu ace. Tratamentul cu acupunctura în clinică.

Metoda de acupunctura utilizînd resursele ascunse ale organismului pacientului.

Sănătatea - este un echilibru dinamic al energiilor din organism şi liberul lor circuit prin intermediul canalelor de energie. Dacă totul este deschis, nu este nicăieri "construit baraj" aceasta înseamnă că totul este bine şi persoana este sănătoasă. Dacă a apărut un simptom al bolii (dar simptomul - este un semnal), atunci ar fi cazul de alarmă şi trebuie de aflat ce anume este în neregulă, în cazul în care circuitul de blocat. Folosind metoda de acupunctura (de cele mai dese ori aceasta este reflexoterapia cu ace, sau mai simplu, acuterapia, dar poate fi şi cauterizarea cu pelin sau acupresura etc.) medicul ce practică reflexoterapia cu ace prin intermediul punctelor de acupunctură poate regla dezechilibrul de energie, care a apărut în organism şi a cauzat simptomul menţionat anterior.

Aşa cum am menţionat deja, punctele de acupunctură reprezintă un mijloc de schimb informaţional şi energetic al corpului uman şi a mediului înconjurător. Efectuînd acupunctura, acţionînd asupra punctelor de acupunctura prin intermediul acupuncturii putem influenţa asupra acestui schimb şi prin canalele de energie să influenţăm asupra unui organ sau altul, putem activa funcţia sau, invers, a o slăbi.

Faptele expuse reprezintă o descriere foarte schematică a metodei de reflexoterapie cu ace - tratamentul şi menţinerea sănătăţii prin acupunctură, cu toate acestea, oferă o imagine de ansamblu a principiilor de acupunctură şi devine clar că acesta este un impact la nivel global în raport cu organismul. Medicul ce practică reflexoterapie cu ace în clinica noastră efectuînd o şedinţă de tratament cu acupunctură nu vindecă simptomul, el nu are ca obiectiv principal înlăturarea simptomului (deşi în cazul durerilor grave acesta este primul lucru care trebuie de făcut, desigur), el foloseşte simptomul drept semnal pentru a înţelege ce este incorect în organism, care din sistemele de funcţionare este dereglat. Şi anume la normalizarea acestui sistem el va concentra eforturile sale. Dar simptomul va dispărea ca urmare a tratamentului (prin metoda de acupunctură sau alte metode, acest fapt nu este esenţial) vor dispărea şi dereglările care au cauzat acest "semnal de alarmă".

Din cele expuse rezultă că, folosind tehnica de reflexoterapie cu ace (tratamentul cu acupunctură), putem vindeca bolile şi stările cele mai cronice ale omului. Acest lucru se referă pe deplin la faza de dereglări funcţionale în organism şi se limitează la faza, în care deja există o patologie organică.

Este vorba că organismul nostru are o capacitate enorma de auto-tratament, dar nu întotdeauna omul este capabil să utilizeze aceste caracteristici. Şi anume aici vine în ajutor tratamentul cu acupunctura - acuterapia, inclusiv procesele necesare de restabilire a organismului.

Restricţii privind utilizarea metodei de acupunctura în fază cu patologia organică există din motiv înţeles - dacă modificările au ajuns prea departe (cum ar fi fenomene ireversibile necrotice, hernie de disc, etc.), în acest caz, acupunctura poate oferi doar terapie de menţinere, şi doar în cazurile cînd nu există nici o indicaţie clară pentru intervenţia chirurgicală.

Acupunctura se aplică cu succes în tratarea bolilor aparatului locomotor (tratament osteoartrita, scolioza, protruzia, hernia coloanei vertebrale), s-a acumulat o bogată experienţă în tratamentul hipertensiunii arteriale prin acupunctură (baza în complexul general de tratament al hipertensiunii arteriale). Rezultate bune au fost obţinute prin utilizarea acupuncturii în tratamentul de enurezis, bolilor de piele, în reabilitare şi restabilire după accident cardio-vascular, nevralgii, în tratamentul de fobii, nevroze, depresii, atacuri de panică. Acupunctura este folosită cu succes în cadrul bolilor tractului gastrointestinal, tulburări endocrine, varice, hemoroizi, impotenţă, şi multe alte boli.

Reflexoterapia cu ace în clinica noastră, pe lîngă tratamentul de boli cronice, se utilizează pe scară largă pentru corectarea diverselor dereglări funcţionale. Acupunctura este folosită cu succes pentru slăbire / pierderea în greutate (corecţia masei corpului, tratarea obezităţii), rezultate bune se obţin prin acupunctura în cazul restabilirii părului şi pentru întinerirea generală a organismului. Reflexoterapia cu ace este eficace pentru restabilirea şi menţinerea imunităţii, eliminarea insomniei. Prin acupunctura putem rezolva problema de sterilitate masculină şi feminină, putem corecta abaterile psihofizice şi multe alte probleme ale organismului uman.

Acupunctura a fost utilizată cu succes pentru înlăturarea obiceiurilor proaste: fumatul, alcoolismul. Aici ar trebui să adăugăm că tratamentul cu acupunctura contra fumatului sau alcoolului are sens doar în cazul, în care persoana are cu adevărat intenţia de a scăpa de dependenţa lor, în caz contrar nu va ajuta nici acupunctura sau orice altă metodă de tratament - totul în timp se reîntoarce "la normal".

Reflexoterapia cu ace în clinica noastră de medicină orientală ce cuprinde Centrul Medicinii Tibetane şi Centrul Medicinii Chineze din Chişinău, poate fi folosită atît ca o metodă independentă de tratament, cît şi în terapie complexă. Utilizarea acupuncturii într-o abordare complexă, împreună cu tehnici de încălzire, acupresură şi alte metode de medicină orientală permite sporirea eficacităţii tratamentului.

Una dintre cele mai eficiente metode de medicină orientală este încălzirea. Ea reprezintă o modalitate de a acţiona cu căldură asupra puntului biologic activ (punctul de acupunctură) a organismului cu ajutorul unui trabuc special de pelin sau moxă.

Există metoda de încălzire de contact şi fără contact. În primul caz (moxoterapia) sursa de căldură - este moxa de pelin sau cărbune, ataşat la corpul uman printr-o plăcuţă specială pe bază lipicioasă în regiunea punctului biologic activ. Baza, pe care este amplasată moxa, exclude posibilitatea arsurii. În al doilea caz, căldura vine de la trabucuri mari mocnind de pelin, vîrful cărora este adus aproape de punctul de acţiune la o distanţă destul de mică (1.5 - 2 cm). Între timp în corpul pacientului imediat apare senzaţia de căldură profundă. Prin neobişnuinţa sa această metodă este foarte eficientă şi foarte sigură. Nu este cazul să vă fie frică de arsuri. Pe piele rămîn doar mici pete roşii, care dispar în scurt timp.

Încălzirea cu trabucuri de pelin şi cu moxe este aplicată cu succes în centrul nostru de medicină chineză în cazul astmei, alergiilor, osteocondrozei, bolilor coloanei vertebrale, articulaţiilor şi tractului urinar. Această procedură, de asemenea este foarte confortabilă şi plăcută. Ea este suportată atît de persoanele în vîrstă cît şi de copiii mici.