S indromul de oboseală cronică (SOC) - este o boala destul de răspîndită în prezent, dezvoltarea căreia se datorează în primul rînd particularităţilor de viaţă modernă în oraşele mari, stilului de viaţă în ţările dezvoltate şi condiţiilor nefavorabile sanitare şi ecologice, precum şi stresului emoţional şi mental asupra omului contemporan.

Simptomele sindromului de oboseală cronică.

Complexul majorităţii simptomelor include oboseală îndelungată sau de durată din motive necunoscute, care nu trece după o odihnă şi reducerea mai mult de jumătate din regimul motor. Simptomele mici includ disconfort muscular, febră, durerea ganglionilor limfatici, artralgii, pierderi de memorie şi depresie.

Printre alte simptome ale sindromului de oboseală cronică putem enumera: durere în gît, faringită, dureri la ganglionii limfatici, confuzie de gîndire, ameţeli, anxietate, dureri în piept şi alte simptome mai puţin specifice de origine neidentificată.

Cauzele sindromului de oboseală cronică nu este cunoscut. Se sugerează că ar putea fi diferiţi viruşi, în combinaţie cu activarea nespecifică a reacţiilor imune, şi factorii psihologici. În acest caz se urmăreşte legătura bolii cu condiţiile ecologice adverse şi cu faptul că aceasta este "boala clasei de mijloc", adică au importanţă factorii sociali relevanţi.

În tratamentul sindromului de oboseală cronică pînă în prezent nu au fost atinse mari succese.  Unica metodă patogenetică de tratament propusă - introducerea preparatelor  intravenoase de imunoglobuline G, acum este exclusă, avînd în vedere numărul mare de complicaţii. Unul dintre simptomele de bază a Sindromului de oboseală cronică este epuizarea

Tratamentul Sindromului de oboseală cronică. Principii generale.

Se utilizează un masaj integral al copului 1 dată  pe zi sau masaj segmental a zonei gîtului precum şi, în mod obligatoriu masaj paravertebral cu elemente de terapie manuală, care elimină subluxaţia cronică, normalizează informaţia aferentă inversă nervoasă despre starea organelor interne şi sistemelor, oferind o relaxare şi, în acelaşi timp un efect de activare. Un duş circular are un efect ridicat şi băile de oxigen. Utilizarea acupuncturii normalizează circulaţia energiei vitale din organism, reface buna funcţionare a organelor interne, reduce considerabil sindromul durerii existente.