G astrita - reprezintă o modificare inflamatorie sau inflamator-degenerativă a membranei mucoase) - un termen colectiv utilizat pentru a desemna diferite modificări inflamatorii şi degenerative ale mucoasei stomacului după origine şi manifestare. Deteriorarea mucoasei poate fi primară, considerată ca fiind o boală distinctă, sau secundară, cauzată de alte boli infecţioase şi neinfecţioase sau de intoxicaţie. În funcţie de intensitatea şi durata de acţiune a factorilor de deteriorare, procesul patologic poate fi acut, care decurge în deosebi cu modificări inflamatorii, sau cronic - însoţit de o restructurare şi atrofie progresivă a membranei mucoase. În consecinţă se disting două forme principale de gastrită: gastrita acută şi cronică.

Cauzele apariţiei.

Principalele cauze care determina procesul inflamator la nivelul mucoasei gastrice (gastrita) sunt: dureri cronice de dimineaţă, gînduri neesenţiale de lungă durată, supraalimentare, alimentaţie incorectă, utilizarea excesivă de alimente reci şi condimentate, alcool.

Tratamentul gastritei prin metode contemporane include în sine dieta şi prescrierea medicamentelor. Tratamentul medicamentos al gastritei, în funcţie de diagnostic, constă din substanţe, medicamente ce reduc secreţia acidului clorhidric, preparate antispastice, sedative. Toate aceste medicamente cu acţiune de scurtă durată au efecte adverse grave: constipaţie, schimbarea culorii fecalelor, scăderea potenţei, tulburări ale căilor urinare, disfuncţie hepatică, schimbarea gustului şi a poftei de mîncare. Tratamentul gastritei prin metodele medicinii chineze nu au efecte secundare.

Simptomele.

În medicina chineză, bolile stomacului şi, prin urmare, simptomele de gastrită, sunt clasificate în sindromuri după cum urmează:

  • Alimentare rapidă sau şi alimente prost mestecate sau alimentaţia "în sec" lezează membrana mucoasă în mod mecanic.
  • Consumul de alimente prea calde sau prea reci cauzează gastrita datorită deteriorării termice a mucoasei gastrice.
  • Consumul de alimente picante (produse alimentare picante sau foarte sărate), irită mucoasa stomacului similar cu efectul acţiunii substanţelor chimice caustice.

Pentru fiecare dintre aceste sindromuri ale gastritei în cadrul tratamentului există recomandări cu privire la alimentaţie, administrarea preparatelor pe bază de plante şi în special procedurile terapeutice. În cele mai multe cazuri se realizează un efect pozitiv al tratamentului prin metodele medicinii chineze (acupunctura, acupresura, încălzirea cu trabucuri, vacuum terapie, stounterapie, hirudoterapie şi fitoterapie).