Artrita - o boală inflamatoare a articulaţiilor, care este cauzată de diferite motive. Artrita apare sub influenţa mai multor factori. Cel mai frecvent se întîlnesc artrite infecţioase şi traumatice, cauzate de tulburări metabolice, de multe ori artrita apare din motive necunoscute.

Hernia vertebrală reprezintă un anumit stadiu de dezvoltare a procesului degenerativ al coloanei vertebrale, în cadrul căruia apare protruzia discului cu ruptura ulterioară a inelului fibros, şi deplasarea sau scurgerea nucleului pulpos. Astfel, se formează conţinutul herniei. Herniile intervertebrale de regulă reprezintă cea mai răspîndită şi mai complicată manifestare a osteocondrozei.

Osteoartroza - este o boală degenerativ-distrofică a articulaţiilor osoase, cauzată de lezarea suprafeţelor articulare ale ţesutului cartilaginos.

Segmentul toracic al coloanei vertebrale este mai puţin mobil decît cel cervical şi lombar. Acest lucru se datorează caracteristicilor anatomice şi funcţionale ale acestei regiuni ale coloanei vertebrale. Datorită coastelor, el are o rigiditate mare, şi prin urmare, este mai puţin predispus la traume în rezultatul acţiunilor externe.

Osteocondroza lombară - este cea mai frecventă boală. Atît femeile, cît şi bărbaţii în egală măsură suferă de această boală. Bolile regiunii lombare sunt familiare pentru toată lumea. Fiecare dintre noi cel puţin o dată a avut dureri în spate (cum se spune adesea "blocarea nervului în regiunea lombară") - dureri în regiunea sacrală, dureri a extremităţilor inferioare.

Osteocondroza segmentului cervical al coloanei vertebrale este diferită în manifestările sale de osteocondroza segmentelor lombare şi toracice. Caracteristicile simptomelor osteocondrozei segmentului cervical sunt legate de specificul anatomic al acestui segment al coloanei vertebrale.

Podagra este o boala care apare în cazul acumulării şi excesului de săruri de acid uric în articulaţii şi în organism în întregime (hiperuricemia). Podagra apare în cazul consumului de alimente bogate în fructoză, purine, sau în cadrul funcţiei renale slabe. Foamea, consumul produselor alimentate calorice grase pot declanşa podagra.

În medicina orientală un accent foarte mare se acordă stării coloanei vertebrale. Aceasta este nucleul central al organismului pe care medicii tibetani elocvent îl numesc "pilon din monede de aur." Dereglarea echilibrului fragil la nivelul coloanei vertebrale poate provoca multe boli.

Una dintre cele mai frecvente cauze de sciatica - este hernia discului intervertebral. Hernia regiunii lombare a coloanei vertebrale duce la inflamarea nervului sciatic.

În lumea contemporană, aşa boală cum ar fi scolioza, este foarte răspîndită. Definiţia medicală a scoliozei - aceasta este o boală a aparatului locomotor, caracteristica distinctivă a căreia este deformaţia coloanei vertebrale în partea laterală, cu vertebre dislocate în jurul axei sale, ceia ce duce la dereglarea funcţiilor cutiei toracice, la schimbările funcţionale ale organelor interne, precum şi la defecte cosmetice.