Hipertensiunea - este un sindrom de tensiune arterială înaltă. În 90-95% de cazuri oamenii suferă de hipertensiune arterială esenţială, şi anume acea în cazul căreia tensiunea ridicată nu apare ca urmare a complicaţiilor sau ca efect secundar, dar de la sine ca urmare a dereglării funcţiei sistemului cardiovascular al omului.

Boala coronariană a inimii este o tulburare provocată de circuitul sanguin coronarian miocardic, care rezultă din dezechilibrul dintre circuitul sangvin coronarian şi necesităţile metabolice ale muşchiului cardiac. Cu alte cuvinte, miocardul are nevoie de mai mult oxigen decît intră în sînge. Boala coronariană poate decurge acut (în formă de infarct miocardic), precum şi cronic (atac periodic de angină recurentă).

Disfuncţia acută a circulaţiei sangvine cerebrale ale cărei simptome nu regresează în 24 de ore are denumire de accident cerebro-vascular sau ictus. Există mai multe tipuri de accidente cerebro-vasculare, simptomul cel mai caracteristic al majorităţii este hemiplegia (paralizie a unei părţi a corpului).